REFLEX 14

reflexinvitation

Invitation til pressemøde her

Pressemeddelelse her

Download kort her: Kort

Introduktion til udstillingen: Intro

Download mini kunstguide her: Kunstguide

Download engelsk udstillingsfolder her: Artguide

Banner_Kongevejen_1

_MG_1394 DN 14 07 06  Flex

reflexkortA3

ÅBNING 4. JULI PÅ DRAGØR FORT
Taler v/udstillingens kurator Annette Lindroos og Borgmester Eik Dahl Bidstrup

_MG_1431 DN 14 07 06 Flex Fortet aften
IMG_2789

 

Reflex2014 18 Reflex2014 19
Reflex2014 21 Reflex2014 22
IMG_2802
IMG_2804

REFLEX SPOT PÅ HAVNEN “SKURET”

Venligst udlånt af Simple Boheme, Dragør

2014-08-23 13.33.11
2014-08-23 13.33.39
KUNSTNERE
1. Katja Bjørn, “LOOKING AT FISHERMEN LOOKING AT YOU”, video 2014 (www.katjabjorn.dk)
Video 20 min.

Katja Bjørns video er nedfældet i jorden mellem skurhusene i Dragør og viser en refleksion over livet i skurbyen som turistattraktion. Tidligere var skurbyen forbeholdt fiskere, men huser i dag mange forskellige aktiviteter. Når vi går blandt de små skurhuse bliver verden udenfor nærmest sat på hovedet og vi ser hvordan liv og hverdag også kan være. I Katja Bjørns video kigger Dragørs egne fiskere og skurhusfolk op mod beskueren, og viser en omvendt virkelighed: Hvor personerne i skurbyen hvert år stilles til skue for turister, er det nu turister og besøgende, der bliver udstillingsobjekt for folkene i skurbyen. Videoen peger dermed også på fiskernes og sejlernes rejselyst og færd til fremmede destinationer og en gensidig interesse mellem den tilbageværende fiskeindustri, sejlerne i Dragør og byens turister.

Tak til: Dragør Havn, Cythia Beck og alle medvirkende i videoen

IMG_2864

IMG_2859

KB_Værk_3

Bjørn_1          IMG_2747

KB_skurby_still 1   KB_skurby_still 2KB_skurby_still 3

 


2. Mikala Valeur, “EN RUMMELIG AFFÆRE SORTNER MED NYE DIMENSIONER”, 2014 (www.100percentvaleur.dk)
Installation

Mikala Valeurs sorte spejlkabinet på stranden med invitationen Entrance på døren er et kontrastfyldt værk, der ved første øjekast ser småt og trangt ud. At træde indenfor i kabinettet giver dog mulighed for en anden oplevelse. Når døren lukkes vil lyset tændes og dets refleksion og spejlene på gulvet, i loftet og på væggene vil fylde rummet med selvspejlinger. Publikum vil derved opleve sig selv i utallige versioner. Således udvider spejlbeklædningen det lille kabinet og giver en netop ’rummelig’ oplevelse af det ellers klaustrofobiske rum. Når døren åbnes spejles Dragørs byprofil og historie i værket, der på flere niveauer inviterer til et direkte møde mellem publikum, stedet og kunsten.

Tak til: Dragør Kommune, Svaneglas, STARK

SONY DSC

SONY DSC

Spejlkabinet_Paldan

Foto: Michael Paldan

 

 3. Amel Ibrahimovic, “WAS WILL EUROPA?”, installation, 2014
 
Installation

Installationen tager afsæt i et modernistisk byggeri af den kroatiske arkitekt Vitic, der fandt sin inspiration fra havet. Værket danner en konstrueret kulisse, som var det en scene i en film og fungerer som et overraskende, fremmedelement, der hensætter beskueren i anden mental tilstand og fremmaner erindringer og forestillinger. Den rå kulisseagtige konstruktion og de modernistiske bygninger, som minder os om tabte idealer fra en svunden tid, fører til spørgsmålet om, hvordan kulturelle og politiske konstruktioner bliver til, forandres og dør. Installationen er således en filmisk fiktion, der relaterer til den idylliske og til tider kulisseagtige oplevelse man kan få i Dragør. Værket refererer også til et andet modernistisk byggeri, nemlig arkitekten Arne Jacobsens funktionalistiske badeetablissement, der blev opført på Dragør Strand i 1933. Badeetablissementet, der også blev kaldt “Den Hvide By” i modsætning til de gule fiskerhuse i den gamle bydel, blev revet ned i 1944.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


 4. Eva Koch, “PHAROS”, video 2014 (www.evakoch.net)
 
Video 6,30 min.

Et fyrtårn er et pejlemærke for den søfarende, en gennemtrængende serie af lysstærke blink, der fortæller mennesket på havet, at kysten er ret forude og at man skal rette kursen ind efter denne information. Har man været langt ude på havet, kan fyrets lys møde en som en tryg hilsen; det første tegn på landkending. Eva Kochs bogstavelig talt lysende videoinstallation i en af fortets underjordiske gange viser et anduvningsfyr fanget en iskold vinternat. Der er stillet skarpt på fyrkammeret, stedet hvorfra lyset der kan ses vidt omkring, emanerer. Lyden er en væsentlig del af installationen, dels er der den voldsomme lyd af havet, dels den tikkende lyd af den mekanisme, der skanderer fyrets lys, og som i installationen også bliver et kompositorisk princip. Eva Kochs videoinstallation kan ses som et billede på menneskets behov for orienteringspunkter i tilværelsen, efter lys i mørket.

Klik på linket og se video af PHAROS 

Skærm_Pharos_video

Koch_1

PH16NielsPlenge

Foto: Niels Plenge

EK_Gang_1     Koch_2

Fort_Trappe_1         SONY DSC


5. Lars Buchardt, “EYES”, lyd, 2014 (www.lars-buchardt.dk)
Video 9,11 min.

Videoen ”Eyes” i katakomberne under fortet, finder på samme tid sted i mange rum og på mange planer, uden klare afgrænsninger: stranden, himlen, havet. Det defineres aldrig med nogen sikkerhed hvilke øjne der ser, menneskelige eller kunstige. Et undertema i videoen er det skjulte forhold mellem vold og det at se. Videoen er baseret på fotografier og collager.

Tak til: Dragør Fort, 2tal, AV-Huset

LB_Eyes_1_low
LB_Eyes_2_low

SONY DSC


 5. Lars Buchardt, “SORT CIRKEL”, lyd, 2014 (www.lars-buchardt.dk)
Lyd 14,45 min.

Kunstnerens barndomserindring er i lydværket Sort Cirkel indlejret i stedet – Dragør  Fort og Øresunds nærhed – og i de reallyde, der kan høres på toppen af fortet: kroppens erindring om varmen i det lave vand, vandkantens beroligende lyd og erindringen om solens refleksioner i den næsten blikstille overflade på endeløse sommerdage. Lyden af flyvemaskiner kommer fra en anden fortid og fra en erindring, der ikke er kunstnerens.

Tak til: Dragør Fort, AV-Huset

Buchardt_Sort Cirkel_2
Buchardt_Sort Cirkel_1
Buchardt_Sort Cirkel_4

6. Nanna Gro Henningsen, “OBSERVATORIUM FOR UBETYDELIGE HÆNDELSER”, installation, 2014
Video, træ, finer, spejle, elektronik, maling

Installationen spiller på associationen ved Dragørs historiske forhold til overvågning af farvandet ved Øresund. Fra fiskerfamiliernes behov for at se bådene på vej ind og ud af havnen i hårdt vejr til ernæringen ved bjærgninger og de forskellige former for militær overvågning gennem tiderne. Dragørs arkitektur og topologi er præget af alle disse former for udsyn og overvågning med sine mange kiggenborge, lodstårnet på havnen og fortes strategiske placering. Når man ser ind i installationens optiske apparater, rettes blikket helt andre steder hen. Periskopets optik giver en forskydning i blikkets registrering af virkeligheden, som et kort øjeblik giver en indtræden i voyeurens position, hvor blikket trænger ind i forskellige scenarier;        intime, kodede og absurde rum hvoraf flere er optaget i Dragør. Installationen bliver således en refleksion over overvågningens sociale kontrolfunktion og tavse magtudøvelse.

Videoproduktion: Jeanette Land Schou

Henningsen_Profil med betragter.lille_low
SONY DSC
Henningsen_tag_1_low
Henningsen_Front logo.lille_low

Henningsen_6

 


 7. Iben Dalgaard, “BYgone”, installation, 2014 (www.ibendalgaard.dk)
Stof, garn

Iben Dalgaards lange broderiforhæng med lokalhistoriske motiver er udført af kvinder fra St. Magleby og Dragør og er udstillet i kanonhullet på fortet. Værkets titel BYgone hentyder til en svunden tid eller til noget, der er forsvundet. Er vores (lokal-) historie ved at forsvinde og dø og oplever vi blot et vragbillede af virkeligheden, som slet ikke er i overensstemmelse med, hvordan tingene i virkeligheden er? Forhænget i kanonhullet er ubeskyttet af vejr og vind, som højst sandsynligt vil få patina på samme måde, som byen Dragør ligger blottet og modtagelig for havet og vindens rasen.
Titlen refererer også til tidligere tiders konflikter, som med tiden er endt i forbrødring.
Indad har der historisk set været uoverensstemmelser mellem fiskere i Dragør og hollandske bønder i St. Magleby. Og udad blev Dragør Fort anlagt i tiden 1910-1914, hvor dets opgave var at hindre fjendtligt bombardement af København samt at beskytte mod minespærringer i Drogdenrenden.  Værket er således stedforankret på flere niveauer.

Tak til: Dragør Fort, samt alle brodøser der har hjulpet med at skabe værket

Dalgaard_1

SONY DSC

Dalgaard_3

dragoer-is_1_low


8. Lise Blomberg, “HUS I GÅSEREPUBLIKKEN”, installation, 2014
Maling, nåletræer, tagpap

Lise Blombergs værk tager udgangspunkt i gåseholdernes sted Gåserepublikken og deres forhold til deres gæs. I sine malerier har Blomberg i lang tid beskæftiget sig med forholdet mellem mennesker og dyr, men i værket på Gåserepublikken er det første gang hun forsøger at få denne stemning ud i rummet. Gåserepublikken er et oplagt sted til dette eksperiment, idet det allerede rummer en lang historie om fugle og mennesker i et landskab. Den fortættede landskabsstemning, der ofte opleves i Blombergs malerier, fremhæves af tilføjelsen af nåletræer omkring gåseburene. Det særlige forhold mellem Gåserepublikken og Dragør understreges gennem forvandlingen af værket til at ligne små huse fra Dragørs historiske, gule bydel – med gæs som beboere og er en reference til tidligere tider, hvor gæssene gik rundt i Dragørs stræder.

Tak til: Dragør Kommune, Fjerkræforeningen BROEN, BIRK Planteskole, Lillebælt Tagservice, Flügger i St. Magleby

Blomberg_1

2014-09-08 11.02.57

DSC_0002

DSC_0007

DSC_0008


9. OP Arkitekter (Niels Lund Petersen, Jennifer Dahm Peteren & Mads Knak-Nielsen), “KUGLEN”, skulptur, 2014 (www.opop.dk), Dansk gran

KUGLEN, af den københavnske arkitektgruppe Op, er udviklet til området mellem ”Gåserepublikken”, ”Mormorstranden” og  Badehotellet i Dragør. I den gamle bydel og på havnen har Op fundet inspiration i bolværk, kulturspor og Dragørs Lodstårn – de lokales  samlingssted. Kuglen spinder Dragørs nærmiljø og historie sammen med en nutidig rumopfattelse, der forener det autentiske og det gådefulde med det rationelle. Ved at skabe et rumligt værk, skabes samtidig et sted som kan danne ramme om lokaldebat og refleksion. De forskudte træblokke danner siddepladser i et indre amfiteater der har potentiale til at blive byens nye offentlige sfære. Med sin beliggenhed på de fredede, kystnære arealer bliver værket både samlingssted og pejlemærke for REFLEX. Et miljøbevidst objekt der sammensmelter kunst og arkitektur, mens det både ser tilbage og peger frem.

Tak til: Dragør Kommune, Rambøll, Tvilum Landinspektører, J&B Tømrerfirma, Azzurri, Østerlars Savværk og frivillige der har hjulpet med at bygge KUGLEN

Kuglen_5_low

Kuglen_top_1_low

Kuglen_1_low    Kuglen_2_low

Kuglen_3_low    Kuglen_4_low


5. Lars Buchardt: “The Future Does Not Need Us” og “The Synthetic Quality”, video, 2014 (Badehotellet)
Video 8,15 / 9,14 min.

Lars Buchardts ene video på Badehotellet ”The Synthetic Quality” er en refleksion over hvordan der fortælles og skabes billeder, en demonstration af principper for visuel og narrativ manipulation vi alle udsættes for dagligt. Buchardts anden video ”The Future Does Not Need Us” kredser om spørgsmålet om hvorvidt nutiden kan projiceres ind i fremtiden. For hvem kan opfatte nutiden? Nutiden er ikke et punkt, men mange, der umuligt kan forbindes, for der findes ikke et objektivt sted hvorfra alt kan ses. Videoen er skabt af billeder af apokalyptiske forestillinger om fremtiden, som florerer i vor kultur.

Tak til: Dragør Badehotel

SONY DSC

Buchardt_Future_1


UDSTILLINGEN REFLEX LUKKEDE 28.9 OG VI TAKKER AF FOR DENNE GANG

2014-09-28 16.21.49

Fra venstre ses vores udstillingsassistent Lisa Ashley McCulloh, Vibeke Cramer, Annette Lindroos og Hanne Wanscher.  Monica Nielsen og Lisbeth Anker var ude at rejse.

DENNE FLYER HAR RAMT HOVEDPARTEN AF FORRETNINGER OG VIRKSOMHEDER I DRAGØR

erhvervsfoldernyerhvervsfolderny2