REFLEX LYD 20-23
Kunstprogrammet REFLEX LYD er udviklet under Coronanedlukningen i foråret 2020. Med lyd som afsæt, præsenteres koncerter, performances og foredrag, der undersøger forskellige lokale lyduniverser, og dykker ned i den aktuelle forskning i lyd.
Det er tanken, at projektet dels skal tune ind på vores opfattelse af lydlige fænomener i hverdagen, i kroppen og i kunsten, dels at skrue op for nærvær mellem kunstner og publikum. Formatet med koncert og performance rummer en god fællesskabstanke – og det har vi brug for efter to år med delvis isolation.
Med indførelse af Corona-restriktioner og brug af mundbind på offentlige steder – og de verbale og kommunikationsmæssige begrænsinger det har medført, bliver REFLEX LYD meget poetisk også en metafor for `det at lytte´, lytte til hinanden og at rumme `det fremmede´.
Kunstprogram:
2023 – DRAGØR KULTURNAT 8. september: Koncert m. Julie Østengaard langs lufthavnshegnet i St. Magleby
2022 – (august) Koncert m. Birgit Løkke & gæstekunstner Flor Wittink (nl), Forladt bådeværft, Dragør
2022 – (marts) Foredrag BAG OM LYDEN på Dragør Bibliotek med lydforsker Anette Vandsø og kurator Annette Lindroos.
2020 (november) Koncert med den cyklende cellist Ida Riegels, Kunstsiloen, Dragør
Læs projektbeskrivelsen her
DRAGØR KULTURNAT FREDAG d. 8. SEPTEMBER kl. 19 – 19:30.
I forbindelse med kulturnatten afholder vi vores sidste 10 års jubilæumsevent, nemlig en open air koncert i St. Magleby i grænselandet mellem hollændernes gårde og lufthavnens landingsbaner. Koncerten bliver det sidste event i kunstprogrammet REFLEX LYD (2020 – 2023).
Vi har inviteret den fremadstormende elektroniske komponist og lydkunstner Julie Østengaard til at lave et nyt stedspecifikt værk baseret på lyde fra flystøj. Koncerten er støttet af Dragør Kommune og er et samarbejde med Københavns Lufthavn.
Om værket “Augmented Airplanes”
Den fredelige landsby St. Magleby står i skarp kontrast til Københavns Lufthavns travle landingsbane, hvor kun et hegn skiller de to verdener ad. Til trods for at den visuelle adskillelse er tydeliggjort med skiltninger “adgang forbudt for uvedkommende”, trænger de rungende ekkoer fra fly, der letter, jævnligt ind over det ellers rolige landskab. St. Magleby har således længe befundet sig i støjzonens røde felt. Med værket Augmented Airplanes transformerer komponist og lydkunstner Julie Østengaard den generende støj til en kunstnerisk oplevelse. Augmented Airplanes er en stedspecifik koncert i grænselandet mellem lufthavnens landingsbaner og St. Magleby. Ved en sti, der løber langs hegnet, orkestrerer Østengaard en forestilling, hvor musikken spiller i harmoni med de afgående fly. Flyveaktiviteten danner ramme for musikkens fortælling, der ligesom et musikalsk partitur synkroniseres med den tilbagevendende kadence af eksplosive lyde på himlen. I værket inkorporerer Østengaard lydoptagelser fra flyene, som manipuleres og fortolkes på de elektroniske instrumenter i samspil med klange, toner og andre lydoptagelser. Kompositionen afspejler de dynamiske bevægelser fra udgående fly og danner tilsammen et levende sonisk landskab. Således forvandler Augmented Airplanes lufthavnens fysiske lydbillede, hvor flyene selv indtager en med-komponerende rolle og landingsbanen bliver et visuelt tableau. Østengaard ønsker med værket ikke kun at gøre opmærksom på den støjforurening, der foregår i byerne, men at invitere til at opleve denne støj i en ny kontekst, hvor den omfavnes i et kunstnerisk møde. Hvor det almindelige bliver ekstraordinært og kakofonien bliver til symfoni.
LYDEN AF DRAGØR – Forladt Bådeværft 28. august 2022
Over temaerne VAND, TANG og JORD nyopfører percussionist og lydkunstner Birgit Løkke en stedspecifik, elektro-akustisk koncert med maritimt og hollandsk islæt. De tre elementer refererer til Dragør og St. Maglebys historiske forbindelse til Holland via søvejen og den dyrkede jord.
Koncerten er støttet af: Dragør Kommune, KODA Kultur, Hurra Film, Dragør Is, Dragør Strandhotel, Café Halloy.
Tak til Erland og Dragør Bådeværft
BAG OM LYDEN – Dragør Bibliotek 30. marts 2022
Vi kan lukke øjnene, men ikke ørene. Derfor er vi altid omgivet af lyd. Heldigvis sorterer hjernen de mindst vigtige lyde fra, så vi blot oplever dem som baggrundslyde. Alligevel påvirker disse baggrundslyde os, vores helbred og verdensbillede mere end man skulle tro. Temaet for denne foredrags- og debataften er den rolle baggrundslydene og støjen spiller i vores alle sammens hverdag og den rolle den spiller i kunsten.
Foredraget er støttet af Dragør Kommune og Dragør Bibliotek, som også er medarrangør.
Ordstyrer Mette Bache fra bestyrelsen
Lydforsker phd. Anette Vandsø
Kurator, mag. art. Annette Lindroos / REFLEKSIONER
Koncert 15. november 2020 i Kunstsiloen i Dragør, hvor cellist og cyklist Ida Riegels opførte egne værker skabt til sin cello, som hun selv har designet og bygget. I 2020 blev Ida Riegels “Årets Ildsjæl” på P2.
Klik på fotoet og få en lytteoplevelse fra koncerten